Översyn av våldtäktsanmälningar

Polisen och åklagarmyndigheten i Norrbotten ska gå igenom alla brottsutredningar gällande våldtäkter under 2005. Anledningen är att de vill bli bättre på att följa upp dessa anmälningar.

I endast tio av de 66 våldtäktsanmälningar som Polisen i Norrbotten fick in under 2005 väckte åklagaren åtal. Av fallen där åtals har väckts är det få som leder till fällande domar.

-Förhoppningsvis så ska det leda till att vi blir bättre på att hantera just den här typen av ärenden. Det är därför vi gör den här uppföljningen, säger Anders Danielsson, chef för länskriminalpolisen i Norrbotten.

Han menar att det är svårutredda brott och att det många gånger står ord mot ord. Oftast är säkrandet av teknisk bevisning i våldtäktsfall inte det svåra utan att det just är vittnesmål där de inblandade hävdar två olika saker.  

Han menar också att mörkertalet i länet vad gäller våldtäkter som inte anmäls troligtvis är stort och att många säkerligen drar sig för att anmäla en våldtäkt som alltså enligt statistiken sällan leder till åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".