Välj stjärtbiten på Östersjölax.

Välj stjärtbiten på Östersjölax

Det är minst av miljögiftet PCB i laxens stjärtbit, det visar en undersökning som gjorts på Östersjölax. I en och samma lax kan halten av PCB vara nio gånger större i bukdelen än i stjärtdelen.

Eftersom miljögifter som DDT och PCB är fettlösliga är det i laxens fett som de ansamlas. I buken på laxen, det vill säga nedanför laxens sidolinje, är fetthalten 25-30 procent. I stjärtpartiet är fetthalten bara en till sju procent och i ryggpartiet är den mittemellan dessa två extremer. På samma sätt varierar PCB-halten, visar ekotoxikolog Maria Perssons mätningar.

Livsmedelsverket borde ge mer detaljerade kostråd, anser hon. Den som äter en måltid bestående av Östersjölaxens bukdel riskerar att överskrida gränsen för det som kallas tolerabelt dagligt intag av PCB.

Å andra sidan kan man äta flera måltider med Östersjölax utan att överskrida gränsen, så länge man håller sig till stjärtpartier.

Livsmedelsverket rekommenderar kvinnor i barnafödande ålder att inte äta mer än ett mål fet Östersjöfisk i månaden (120 gram fisk), medan män och äldre kvinnor enligt myndigheten kan tillåta sig att äta en sådan måltid i veckan.

Rekommendationerna gäller just Östersjöfisk, inte den odlade norska laxen som säljs mest i Sverige, för i den är halterna av både PCB och DDT avsevärt lägre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".