Ikea-besökare ska stanna i Kalix

Turistföretag och handlare i Kalix ska samarbeta för att satsa på att få så många som möjligt att stanna till i Kalix när Ikea öppnar i Haparanda nästa vecka. Bland annat kommer man satsa på särskilda helgerbjudanden och nöjesarrangemang.

Janne Stenman driver ett konferens- och upplevelseföretag i Pålänge, och han tror att samarbetet kommer att få stor betydelse för både handeln och kommuninvånarna.

– Jag tror att det här är ett gyllene tillfälle att få tillbaka lite handel, och inte minst att få tillbaka handel för lokalbefolkningen, säger han.

Att den som handlar i Kalix ska kunna få särskilda matkuponger att använda på olika matställen i kommunen är bara en av handlarnas och turistföretagens idéer för att få fler att stanna i Kalix.

Enligt Ikeas egna beräkningar kommer det att komma runt 20 000 besökare i veckan till varuhuset i Haparanda och de flesta kommer att passera Kalix. Tomas Tavér är näringslivsutvecklare i kommunen, och han hoppas att satsningen ska leda till långsiktiga fördelar för kalixborna.

– Byggföretagen i Kalix bygger väldigt mycket i Haparanda och det finns inte en enda ledig byggnadsarbetare på arbetsförmedlingen i Kalix. Men det här är under en uppbyggnadsperiod. Vårt ansvar ligger i att när byggperioden är över ska vi ha kunnat utnyttja den till att bygga någonting som är bestående, säger han.