Vindkraftverk till havs kan bli verklighet i Piteå.

Storsatsning på vindkraft i Piteå skärgård

Ännu en stor vindkraftpark planeras i havet utanför Piteå. Det är företaget WPD Scandinavia som tillsammans med Nordanvind Vindkraft vill bygga 132 kraftverk i skärgården som totalt beräknas ge 660 megawatt, vilket räcker till hushållsel för 630 000 människor.

Mellan 10 och 15 miljarder kronor ska satsas på vindkraft i Piteå skärgård om planerna går i lås. Sedan tidigare har det varit planerat för 60 vindkraftverk men med ytterligare en intressent kan det bli dubbelt så många. Det är WPD Scandinavia AB som tillsammans med Nordanvind Vindkraft AB planerar för satsningen i ett nytt samägt bolag.

Charlotte Berg är projektledare på WPD Scandinavia och hon ser det som ett mycket intressant projekt eftersom det ligger på en bra plats så att det inte stör människor det är lagom djupt och bra avstånd från land.

Redan 2001 började planerna på en vindkraftpark på Klocktärnan att planeras av Nordanvind vindkraft AB. Men nu tekniken gått framåt och ytterligare en intressent har kommit in i bilden.

– Det är det bästa som har hänt och en viktig del i projektet, säger Hans Erik Flodin från Nordanvind Vindkraft som varit med från första början.

Planerna på Klocktärnan blir Sveriges största vindkraftpark om den blir av. Anledningen till storsatsningen på Klocktärnan är att tekniken gjort stora framsteg de senaste åren.

Planerna är att 132 vindkraftverk byggas och det skulle leverera hushållsel för 630 000 personer. Nu ska bolaget samråda med flera myndigheter och intressegrupper och allt planeras för att snurrorna ska börja byggas 2010 för någon risk att luften ska gå ur projektet ser inte Charlotte Berg projektledare på WPD Scandinavia AB.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Huvudkontor i Bremen

WPD-gruppen har erfarenhet av utveckling, byggnation, finansiering och drift av 80 onshore vindkraftprojekt i Europa och Asien med en sammanlagd kapacitet av 1 400 megawatt och en investeringsvolym på 1,2 miljarder euro.

Sedan starten 1996 har WPD AG implementerat förnyelsebar energi projekt och samtidigt stärkt sin position som Tysklands marknadsledande aktör. Huvudkontoret är etablerat i Bremen. Företaget har cirka 100 medarbetare som finns i Sverige, Danmark, England, Tyskland, Spanien, Italien, Frankrike, Belgien, Kroatien och Taiwan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista