20 ungdomsplatser till fängelset i Haparanda.

Luleå förlorade mot Haparanda

Det kommer inte bli någon utbyggnad av kriminalvårdsanstalten i Luleå. Däremot behåller man de platser som redan finns där. Anledningen är att kriminalvårdens säkerhetskrav och kommunens detaljplan för bostadsområdet Porsön inte är förenliga.

Luleå kommun går miste om de 20 ungdomsplatser som var tänkta att placeras vid anstalten i Luleå. En utökad verksamhet och också ett tyngre klientel hade krävt en utbyggnad av anstalten, samt en anpassning till de högre säkerhetskraven, och det är det som satte käppar i hjulet.

Luleå kommun sa nej till att ändra detaljplanen för området, samtidigt som de sa sig vara beredda att hitta ett läge för en ny anstalt, men det är inte något som är realistiskt enligt Svante Lundqvist, regionchef inom Kriminalvården.

Nu kommer istället de 20 ungdomsplatser som var tänkta för Luleå att placeras i Haparanda. Där bygger man just nu en ny anstalt, som kommer att få totalt 100 plaster, vilket är en utökning med 40 platser mot den anstalt som finns där idag. Det i sin tur kommer att skapa omkring 60 nya arbetstillfällen i kommunen.

I Luleå behåller Kriminalvården de tio platser som finns där redan idag. Dessutom tillför man sex platser för klienter som är på väg att slussas tillbaka till samhället, och som hör hemma i Norrbotten.

Carin Sjöblom, SR Norrbotten
carin.sjoblom@sr.se

Många turer i dragkampen:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista