Jaktutredningen förkastas.

Kiruna kommun förkastar jaktutredningen

Den staliga jakt- och fiskerättsutredningen har vållat mycket debatt, inte minst i Kiruna. Och där beslutade kommunstyrelsen på måndagen att ta avstånd från utredningen i sitt yttrande till regeringen.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) säger att utredningen i sin helhet bör förkastas.

– Vi gör bedömningen att förslaget kommer att öka motsättningar och intressekonflikter. Vi vill att länsstyrelsen ska fortsätta hantera småviltsjakten, säger Stålnacke.

I Sören Ekströms utredning föreslås samebymedlemmarna äga hälften av jakt- och fiskerätten ovan odlingsgränsen. Andra halvan äger markägarna, och tillsammans ska jakträtten förvaltas.

Kiruna kommuns remissvar till regeringen är ett hopkok av synpunkter från jaktorganisationer, markägarorganisationer och fackliga Gruvtolvan.

Kommunalrådets tanke med att samla in åsikter från olika håll var att få ihop en skrivelse som i princip hela Kiruna kommun kunde stå bakom. Men ingen av de sju samebyarna har lämnat några synpunkter till kommunen.

– Hela tanken med det här var att få en bred förankring. Jag kan bara beklaga att ingen av samebyarna valde att passa på, säger Kenneth Stålnacke.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".