1 av 2
Kiruna centrum ska flyttas till stadsberget Luossavaara
2 av 2
Kerstin Edfast (m) skriver under den politiska överenskommelsen om Kirunas stadsflytt. Kenneth Stålnacke (s) och Anna-Karin Törmä (ns) tittar på.

Överens om stadsflytten i Kiruna

Kiruna ska flyttas till stadsberget Luossavaara, några kilometer nordväst om nuvarande centrum. Det vill Kirunas nya styrande allians. Det betyder att de styrande politikerna och LKAB är eniga om flyttriktning.

Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) säger att det är hög tid att sluta vela.

– Vi ska bygga fjäll- och sjöstaden Kiruna. Det är många investerare som väntar på besked och nu kan vi säga till dem att det är här vi vill ha nya centrum, det är här ni ska bygga och satsa era pengar. Då får vi kanske snabbt den kritiska massa och det börjar rulla på av sig självt i det här området.

Om drygt en månad, den 19 december, ska kommunfullmäktige ta beslut om en ny översiktsplan för Kiruna. Men då kommer även det andra alternativet, det östra, att vara öppet för byggande.

– Men då ska Kirunaborna, banker och investerare veta att LKAB har varnat för att sprickorna kommer dit om 70 år, säger Kenneth Stålnacke.

De som gått ihop för att styra Kiruna är socialdemokraterna, Samelistan, Norrbottens sjukvårdsparti, moderaterna, miljöpartiet och kristdemokraterna. Deras avtal om att det är det nordvästra alternativet som gäller innebär att de är överens med LKAB.

– Vi skickar en tydlig signal till Banverket och regeringen om att det är så här vi vill ha det i kiruna och så vi får det, säger Kenneth Stålnacke.

Den nya järnvägsdragningen fattar Banverket beslut om nästa år. Men kommunen bestämmer över marken, och i december kommer de styrande politikerna enbart att avsätta mark för järnvägen på ett enda ställe: Bakom gruvan, genom LKAB:s industriområde, över sjöbangården och in i en tunnel under Luossavaara.

– Här är vi tydliga, det är så här vi vill ha järnvägsdragningen i Kiruna, säger Stålnacke.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista