Civil satsning på basen i Vidsel

Ett 40-tal av de 150 anställda vid Vidselbasen lämnar försvaret och ger sig in rymdbranschen. Rymdbolaget tar över en del av Försvarets materielverks (FMV) verksamhet vid testbasen i Vidsel i Älvsbyns kommun. Nästa vecka undertecknas avtalet.

Rymdbolaget och FMV har sedan år 2000 en gemensam organisation som heter Neat (North european aerospace testrange). Inom denna verksamhet som omfattar såväl Vidsel som rymdbasen Esrange utanför Kiruna ska civila och militära kunder ges möjlighet att testa system för obemannade flygfarkoster.

Ett av de mest uppmärksammade projekten hittills är provflygningen med det obemannade Phoenix, en skalenlig modell av den framtida rymdfärjan Hopper.

Rent konkret innebär nyordningen att marknadsföringen av provplatsen i Vidsel ska förstärkas och att Rymdbolaget tar över drift och underhåll av vissa av basens provsystem.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista