Ny gruva i Kaunisvaara

Det kanadensiska gruvföretaget Northland Resources kommer att söka tillstånd för provbrytning av järnmalmsfyndigheten Sahavaara, två mil norr om Pajala. Lyckas den provanrikning man ska göra av malmen kan det innebära att en gruva kan öppnas inom fem år, med upp till 250 anställda.

Det är ännu många beslut som ska fattas och tillstånd som krävs innan den sedan 1920-talet kända malmkroppen i Sahavaara kan börja brytas. Men Northlands avsikt är att det blir en gruva. Med provbrytning och provanrikning hoppas företaget redan nästa år kunna bestämma vilka produkter man ska göra av malmen.

– Ett alternativ man undersöker är att göra pellets, i likhet med LKAB. Men det kan även bli frågan om andra produkter. Inget är bestämt, säger Buch Morrow, Northlands vd.

Samtidigt med provbrytning i Sahavaara fortsätter företaget att provborra på den finska sidan av Tornedalen, i fyndigheterna Hannukainen och Rautuvaara, båda dessa är fyndigheter som finska företaget Rautaruukki tidigare exploaterat, men övergivit.

Till dessa tidigare gruvor finns järnväg på finsk sida. Avsikten är att använda den järnvägen för uttransporterna även för Sahavaaramalmen. Men om det blir en förlängd järnväg till Sahavaara, lastbilstransporter eller pipeline är inte bestämt. Northland räknar dock med utskeppning via en finsk hamn.

Enligt Northland skulle en gruva i Sahavaara kosta omkring 2 miljarder kronor att bygga. Det skulle behövas 200-250 anställda för att driva gruvan vars livslängd är beräknad till cirka 20 år.

Även Ralf Rushton, geolog på gruvföretaget Northland, tror att möjligheten att det blir gruvbrytning i Sahavaara är stor.

– Enligt de analyser Northland lutar sig mot kommer världsmarknadspriset på metaller att stiga ännu mera nästa år och vara kvar på en hög nivå åtminstone till 2011. Och även om priserna skulle sjunka skulle projektet vara lönsamt, säger Ralf Rushton.

Northland tror att stålföretag i Europa är intresserade av att vara med och investera i nya gruvor i finska och svenska Tornedalen. Eftersom Europa idag importerar med mesta av järnbehovet från Brasilien och Australien tror man att även inom EU är intresset stort för fler gruvor.

Idag har företaget inga egna gruvor, men prospekterar på flera håll. Genom att introducera sig på den norska börsen har man lockat till sig nordiska och brittiska investerare och möjliga långivare hålls informerade.

Redan i slutet på nästa år tror Ralf Rashton att de första besluten om en eventuell gruvbrytning kan tas efter det att Sahavaaramalmen provanriktats.

Bertil Isaksson, SR Sisuradio
bertil.isaksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista