Gränsvärdena för dieselavgaser i gruvan är för höga.

Avgaser farligare än man trott i gruvan

Gränsvärdet för hur mycket kvävedioxid som dieselavgaserna i landets gruvmaskiner får innehålla är för generöst tilltagna och borde sänkas för att ingen ska skadas hävdar nu arbets- och miljömedicinforskare.

Sedan tidigare är det känt att exponering i för stor utsträckning av dieselavgaser ökar risken för luftvägsirritation och lungcancer.

– Det finns ganska klara belägg för att de gränsvärde vi har idag för kvävedioxid i dieselmiljöer inte skyddar för vare sig luftvägsbesvär eller lungcancer, men det är upp till myndigheter att justera gränsvärdena, sa överläkaren och docenten vid arbets- och miljömedicin vid Stockholms läns landsting och Karolinska institutet, Per Gustavsson vid en gruvarbetsmiljökonferens i Luleå under tisdagen.

Sett ur ett arbetsmiljöperspektiv har den svenska gruvindustrin utvecklats mycket de senaste 15 åren, och idag finns fler dieselmotorer med partikelfilter vilket gör att gruvföretagen klarar dem, enligt Per Gustavsson för lågt satta utsläppsgränserna utan problem.

Bäst av alla är LKAB i Malmberget som är den svenska gruva som idag har flest maskiner med avgasrensare innehållande partikelfilter.

– Vi är inte nöjda förrän vi kan sluta vara oroliga men så länge forskningen visar att dieselexponering kan medföra hälsorisker så kommer vi att fortsätta att försöka utveckla gruvarbetsmiljön, menar Tommy Eriksson som är ordförande i tekniska kommittén i Gramko (Gruv- och mineralindustrins arbetsmiljökommitté).

Nils Eklund, SR Norrbotten
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".