Stefan Edman.

Fördubblad skogstillväxt i Norrbotten

Tillväxten i skogen kan fördubblas utan att skada miljön. Det är nämligen inte klimatet som sätter gränsen för tillväxt, utan tillgången till kväve. Kväve kan tillföras skogen utan att det läcker ut i vattendragen.

Det hävdar Stefan Edman, författare och utredare för den statliga oljekommissionen, vid den regionala skogskonferens som hölls i Skellefteå. 180 skogsanställda från Norrbotten och Västerbotten deltog i konferensen, som hade anordnats av Skogsstyrelsen region norr.

Oljekommissionen föreslog tidigare att skogsproduktionen i Sverige bör ökas med 15-20 procent. Men efter att kommissionen, som leddes av förre statsministern Göran Persson, avslutat sitt arbete har nya forskningsrön kommit fram.

Under ledning av professor Sune Linder vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) slutrapporterades ett 20-årigt forskningsprogram, Fiberskog. Det försöket visar entydigt att man kan fördubbla tillväxten i skogen genom näringstillförsel, och utan näringsläckage till omgivningen.

Det har fått Stefan Edman att revidera sin uppfattning, och han menade nu att man bör fundera på en fördubbling av tillväxten. Särskilt i norra Sverige. Och det behövs.

Patrik Jonsson vid Norra Skogsägarna berättade att det nu byggs bioenergianläggningar i norra Sverige som behöver ytterligare en miljon kubikmeter skogsråvara. De största investeringarna görs vid Billerud Karlsborg och Smurfit Kappa i Piteå. Redan före dessa investeringar importeras cirka 40 procent av skogsråvaran till de norrbottniska industrierna.

Idag avverkar man 4 miljoner kubikmeter i Norrbotten, och det är mindre än tillväxten, som ligger på cirka sju miljoner kubikmeter.

– Vi tror att vi på sikt kan öka avverkningarna till sju miljoner kubikmeter och ändå hela tiden öka virkesvolymen i skogen, säger Heine Krekula på Skogsstyrelsen i Luleå.

Norr om Överkalix har Sveaskog i samarbete med SLU i somras inlett ett storskaligt försökt med näringstillförsel på ett 600 hektar stort område där man prövar både konventionella gödselmedel och slampellets från Stockholm. Målet är en fördubbling av tillväxten och att bedöma skogens roll för minskning av växthusgaser.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".