Katarina Andersson (mitten) ska besöka skolor i Luleå.

Idrottsstjärnor mot övervikt

25 procent av fjärdeklassarna i Luleå kommun är överviktiga, enligt en undersökning som landstinget gjort. Nu tar kommunen hjälp av idrottssjärnor i Luleå för att förbättra barnens hälsa.

Undersökningen baseras på enkätsvar från över 2 000 elever i årskurs fyra, sju samt första året på gymnasiet i Luleå kommun.

– Vi är inne i en negativ trend och det blir fler överviktiga barn i skolan att döma av de signaler jag fått från sjuksköterskorna i kommunen, säger skolchef Sture Bryggman.

Med start i december kommer spelare från elitklubbarna Luleå Basket, Plannja Basket och Luleå Hockey besöka skolor i kommunen för att prata om levnadsvanor och kosthållning.

– Det är viktigt att röra på sig och vi ska försöka förklara det, men vi får börja med små steg som exempelvis en promenad, säger Luleå Baskets Katarina Andersson på frågan om hur man ska nå ungdomar som inte är idrottsintresserade.

Klubbarnas spelare ska ett flertal gånger till att börja med besöka Hertsö- och Örnässkolan men det kan även bli aktuellt att fler skolor blir involverade i framtiden, menar skolchefen Sture Bryggman.

Nils Eklund, SR Norrbotten
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".