Mest deltidsjobb på Ikea

De flesta butiksbiträden som ska arbeta på Ikea i Haparanda får deltidsjobb och ingångslönerna är 15 200 kronor i månaden.

Ordföranden för Handels avdelning 28 i Norrbotten Arja Kantomaa säger att det inte är ovanligt med deltider för kvinnor i affärer, men en del av dem som ska börja jobba på Ikea hade hoppats på heltid, säger hon.

De flesta eller 80 procent av de som ska jobba på Ikea blir deltidare och deras lön blir som regel 80 procent av en heltidslön.

Enligt avtal
Detta innebär att en nyanställd 19-åring får 80 procent av 15 200 kronor i månaden, det vill säga 12 100. Efter tre år i yrket höjs deltidslönen till drygt 13 400. Till detta kommer ob-tillägg. Lönen är visserligen enligt avtal, men Arja Kantomaa säger att det är svårt att klara sig med så låg lön.

– De yngre kanske bor kvar hemma, så att föräldrarna betalar hyran. Men de, som har flyttat hemifrån har det knapert.

Kvinnodominerat
Arja Kantomaa säger också att det är vanligare med heltider för män i en viss typ av affärer.

– Det konstigast är att när de typiskt manliga kedjorna typ Onoff, Elgiganten och byggvaruhus anställer, då går det alltid att ordna heltid och där jobbar mest manliga biträden, säger hon. Att arbetsgivaren skyller på att det är svårt schemamässigt med heltider, det litar jag inte riktigt på, säger hon.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".