Bergsstaten om gruvan: Inte orealistiskt

Diskussion pågår mellan Bergsstaten och det kanadensiska gruvföretaget Northland Resources om tillstånd för att starta gruvbrytning i byn Kaunisvaara i Pajala kommun. Företaget räknar med att satsa två miljarder kronor på en järnmalmsgruva, och planen är att företaget redan om tre-fyra år ska vara igång med brytningen. ”Inte orealistiskt”, säger Jan-Olof Hedström på Bergsstaten.

– Vi har ännu inte fått en ansökan, men däremot har vi fått information från företaget och diskuterat hur en ansökan om bearbetsningskoncession, som är en  väldigt omfattande historia, ska se ut, förklarar Jan-Olof Hedström.

– Framför allt är det miljökonsekvenserna ska beskrivas och har företaget haft ett bra samråd med Länsstyrelsen bör det inte ta mer än några månader.

– De ska ha tillstånd från miljödomstolen, och handlar det om vattendrag ska de ha gränsälvskommissionens beslut också. Miljödomstolen brukar ta ungefär ett år på sig.

– Sedan ska de söka bygglov, och skaffa pengar för investeringarna och tajma in världskonjunkturen så att det är lönsamt att starta en gruva, säger Jan-Olof Hedström som inte vill sia om företagets förhoppning att kunna starta 2009-2010.

– Men jag tycker inte att det låter orealistiskt.

Stig Karlström, SR Sisuradio
stig.karlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista