1 av 2
Piteåfostrade Mikael Renberg, Tomas Holmström och Mattias Öhlund i Tre kronor i OS i Salt Lake City 2002.
2 av 2
Projektledaren Elisabeth Forsell.

Hockeystjärnor på "Wall of Fame" i Piteå

Kvarnvallens Isstadion i Piteå får en ”Wall of Fame”. En av väggarna kommer att prydas med tavlor av de spelare som fostrats i någon av ortens klubbar och längre fram i karriären haft äran att dra på sig landslagströjan.

Totalt är det 13 spelare som nått A-landslaget. Bland andra Lasse Lindgren (nu hockeykonsulent och coach för U18-landslaget), Hasse Svedberg, Stefan Persson, Tomas Holmström, Mikael Renberg och nu senast Janne Sandström, med Öjeby IF som moderklubb.

– Vi har en enorm hockeytradition i den här stan som sträcker sig långt tillbaka till då de spelade utomhus på naturisen. Hasse Svedberg hade en landslagsplats 1957, berättar Elisabeth Forsell, projektledare på Piteå kommuns kultur- och fritidsförvaltning till Puls i P4.

– Vi har varit i kontakt med alla och fått autografer, letat bilder, både gamla och nya, och Bosse Lundqvist har skrivit text oxh historia om varje spelare.

De flesta kommer också att närvara (förutom Hans Svedberg, Stefan Persson, Tomas Holmström, Mattias Öhlund och Janne Sandström) när Wall of Fame invigs på fredag kväll i samband med fyrnationsturnerigen för juniorlandslag, dit för övrigt ett 70-tal NHL-scouter är ackrediterade för att hitta nya talanger.

Jeanette Öhgren, SR Norrbotten – Puls i P4
jeanette.ohgren@sr.se

Spelarna på Wall of Fame

13 landslagsspelare som fostrats i Piteå får nu en plats på ”Wall of Fame” i Kvarnvallens Isstadion.

Hans Svedberg

Lars Öhman

Lars Lindgren

Stefan Persson

Jan Asplund

Leif R Carlsson

Lars Hurtig

Lars Edström

Tomas Berglund

Mikael Renberg

Tomas Holmström

Mattias Öhlund

Jan Sandström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".