Norrbottensföretag på dejt hos grannar

I början av februari nästa år ska företag från norra Sverige, Norge och Finland träffas i Uleåborg under en dag för att eventuellt ingå partnerskap i någon form.

Syftet är att små och medelstora företag i norra Skandinavien ska knyta nya företagskontakter.

– En större marknad kan både trygga arbetstillfällen och skapa nya för att producera varor och tjänster, menar Bengt Westman som är vd för Bottenviksbågen som är en av arrangörerna av företagssatsningen den 8 februari.

Företagsorganisationerna och handelskamrarna bakom satsningen hoppas på att 350-400 frivilligt anmälda små och medelstora företag från Norrbotten, dem fyra nordligaste kommunerna i Västerbotten, Lappland, norra och mellersta Österbotten i Finland samt Finnmarks, Troms och Nordlands fylke i Norge, ska delta i Uleåborg nästa år.

– Kan flera små företag gå ihop trots att de är konkurrenter så kan de lägga större offerter och jag tror att norrbottniska företag har mycket att erbjuda finska och norska företag, menar Pether Nordblad, regionchef för Företagarna i Norrbotten.

Tanken är att försöket med att få företagen att fatta tycke för varandra, ska bli ett återkommande inslag med Torneå år 2008 och Luleå år 2009 som värdar.

Nils Eklund, SR Norrbotten
nils.eklund@sr.se