Miljödom ger mer lax och havsöring

En dom i Svea hovrätt innebär att Vattenfall måste släppa ut mer havsörings- och laxsmolt (yngel) i Lule älv. Det innebär att tillgången på lax och havsöring kommer att öka i havet.

550 000 laxsmolt per år ska släppas ut, en ökning med 10 000, och 100 000 havsöringssmolt, 22 000 fler än i dag.

Bakgrunden till domen, som meddelades på onsdagen, är byggandet av Bodens kraftstation 1971. Vattendomstolen som gav tillstånd att bygga kraftstationen i Luleälven bestämde att Vattenfall skulle vidta åtgärder för att fisken ska kunna reproducera sig efter ingreppet i älven.

Den utsättning som hittills skett har baserats på preliminära beräkningar av hur mycket smolt som behövs för att motsvara reproduktionen före utbyggnaden i Boden.

Enligt domstolen skulle den definitiva utsättningsmängden bestämmas när Fiskeriverket utrett hur mycket smolt som behövs. Efter omfattande studier har verket kommit fram till att utsättningen bör ökas, och Svea hovrätts dom fastställer nu att detta ska ske.

Stora variationer i fiskreproduktionen mellan olika år, i kombination med att fisket efter lax och havsöring varierat starkt är orsaken till att det tagit så lång tid som 35 år att fastställa smoltutsättningens storlek.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".