Lena Liljebäck, länsarbets-direktör i Norrbotten.

2 000 tappar jobbet när åtgärder tas bort

Det blir en 40-procentig minskning av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna i Norrbotten. Det säger Länsarbetsdirektör Lena Liljebäck efter regeringens besked att åtgärderna ska bli färre.

Hela landet blir också i högre grad än idag den naturliga arbetsmarknaden, säger hon.

– Det gäller nu, när arbetsmarknaden blir bättre, att söka jobben där de finns. Det kan också handla om att söka jobb, som inte finns på hemorten. Men rörligheten gäller även inom länet och till Norrbotten, säger hon.

– Vi har ännu inte fått budgeten för 2007, men vi bedömer att neddraningen av åtgärderna uppgår till 40 procent och det är en väldigt stor neddragning. De Gröna jobben kommer att försvinna liksom Datorteken och en del av våra anställningsstöd. Men vi vet också att det kommer Nystartsjobb, något som vi ännu inte fått någon information om vad det innebär.

Sammanlagt beräknas omkring 2 000 personer förlora jobb i de arbetsmarknadspolitiska programmen nästa år. De får då söka jobb på kanske en annan ort eller så blir en del arbetslösa.

– För vi räknar med ökad öppen arbetslöshet nästa år, säger länsarbetsdirektör Lena Liljebäck.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".