Direktör Lars-Eric Aaro LKAB

LKAB välkomnar gruva i Pajala

Det kanadensiska företaget Northland Resources tänkar söka tillstånd för provbrytning i Sahavaara, norr om Pajala och LKAB-direktören Lars-Eric Aaro tycker att det är bra.

– Det är jättespännande med svensk gruvnäring just nu med alla nya gruvor, som startar, säger Lars-Eric Aaro och räds inte ökad konkurrens.

– Tittar man i det stora hela på järnmalmsmarknaden i världen så är det Kina, som är motorn och vi alla andra är ganska små spelare totalt sett, säger han.

2007 tror man på det kanadensiska bolaget att ett första beslut kan tas om eventull gruvbrytning i Sahavaara och Lars- Eric Aaro, som är direktör för LKAB:s teknik och affärsutveckling välkomnar fler gruvföretag.

– Rent generellt för gruvbranschen i Skandinavien finns det för få företag. Vi behöver fler för att dela på kostnaderna för forskning och utveckling och vi behöver bli fler för att attrahera ungdomar.

Nu var LKAB redan på 1970-talet intresserad av fyndigheten i Pajala, men järnmalmspriserna var för låga för en lönsam gruvbrytning. Så LKAB ångrar inte idag att man la ner projektet.

– Den strategi vi har idag är helt annorlunda än på 70-talet. Framför allt med de nya fynd, som vi gjort i Kiruna med sjömalmen och i Malmberget med Fabianmalmen så har vi fullt upp många år framåt. Vi känner oss väldigt trygga med det vi håller på med, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".