Laponiahuset. Foto: Maritha Mossberg/SR.

Nytt centrum för turism

I dag invigs det nya medborgarhuset i Porjus. Den nya byggnaden ska bli ett centrum för turistverksamheten i Porjus och mot fjällvärlden.

– Syftet med huset är att man vill vara navet för all turism här i Porjus, säger Josef Nutti som är projektledare för Laponiahuset i Porjus.

Laponiahuset i Porjus blir en ersättning för det gamla medborgarhuset som kommer att rivas inom kort. Invigningen kommer att förrättas av landshövding Per-Ola Eriksson.

Trots att huset inte officiellt är en informationspunkt för världsarvsområdet Lapoina så hoppas ändå Josef Nutti att det ska komma att bli ett informationscenter för just världsarvsområdet.

Naturrummet för världsarvsmrådet Laponia kommer förmodligen att placeras i Stora Sjöfallet men Josef Nutti ser Porjus som en av ingångarna till världsarvsområdet.

– Jag tror att Gällivare, Porjus och Kvikkjokk kommer att bli de naturliga informationsnoderna för att locka till besök till världsarvet, säger Josef Nutti.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".