Illustration av nya sameparlamentet.

Osäkert kring parlament

Alternativa placeringar har tagits fram och en ny utredning kommer att begäras. Det handlar om det nya sametingsparlamentet ska börja byggas till sommaren. Enligt de ursprungliga planerna ska parlamentet byggas på tomten bredvid sporthallen och vattentornet i Kiruna, men bygget har ännu inte fått klartecken från regeringen.

Bengt Sevä från partiet skogssamerna säger att man är orolig för att regeringen ska tveka att bevilja pengar till ett bygge i framtida rasriskområde.

– Man är givetvis jätteorolig att finansieringen dröjer på grund av att sprickbildningen verkar gå snabbt. Vi är beroende av regeringens välvilja för att få börja bygga, säger han.

Tomten bredvid sporthallen är inte ute ur leken, trots att LKAB har flaggat för att bolaget planerar att överklaga på grund av sprickrisken.

Men på torsdagen enades Sametinget, arkitekterna, Kiruna kommun, LKAB och länsstyrelsen om att begära en ny utredning kring parlamentets placering.

Två av de nya tomtalternativen ligger nära Luossavaara där kommunledningen och LKAB vill ha nya centrum. Ett annat alternativ är vid idrottsplatsen Matojärvi.

Statens fastighetsverk som leder byggprojektet kommer att vända sig till regeringen för att höra om en ny utredning ska göras.

Enligt fastighetsverkets plan ska bygget starta till sommaren, och om en ny utredning skulle försena byggstarten är oklart.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".