Pontusbadet restaureras

Länsstyrelsen har beviljat 335 000 kronor till renovering av Pontusbadet i Luleå. Pontusbadet byggdes vid mitten av 1950-talet och kan ses som en del av det svenska folkhemsbyggandet. Det skulle vara tillgängligt för den breda allmänheten med gratis skolbad och bidra till både bättre simkunnighet och hygien.

Insidan på Pontusbadet genomgår en förändring för att bättre svara mot krav från verksamheter och allmänhet. Den stora ljusa entréhallen används i fortsättningen som både kafé och reception och Nautilus gym utökar sina lokaler genom att flytta ned till det förra kaféet.

I omklädningsrummen byts skåpen ut mot nytillverkade träskåp och de färgglada laminatdörrarna görs på nytt men med en ny typ av lås.

Länsstyrelsen medverkar till förändringarna genom att lämna bidrag till tillverkningen av nya skåp. Länsstyrelsen medverkar också, när det gäller byggnadsminnen som Pontusbadet, genom att vara med i arbetet inför förändringar och ge råd om och tillstånd till den aktuella ändringen.

Badet utformades som ett centrum i miniatyr med kafé, träningslokaler, herr- och damfrisering.

Fasaderna är till synes enkelt utformade, men lyfts av till exempel stora glasytor och burspråk. Byggnaderna upptar stor plats i kvarteret men de är adderade till varandra på ett sätt som bryter av de stora volymerna. Ytskikt är genomgående av god kvalitet och den konstnärliga utsmyckningen, som mosaiken vid barnbassängen, tillåts dominera och ta plats.

Pontusbadet har ett mycket högt konstnärligt och arkitekturhistoriskt värde och skyddas därför som byggnadsminne enligt Kulturminneslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista