Nya styret klart i Gällivare

Under fredagen presenterades Gällivare kommuns nya styre, en vänsterkoalition bestående av socialdemokraterna, vänsterpartiet och Norrbottens sjukvårdsparti.

Socialdemokraterna väljer att inte fortsätta samarbetet man haft med det borgerliga blocket den senaste mandatperioden. Enligt Berne Sehlberg som är ordförande i Gällivare socialdemokratiska arbetarekommun, så är en av anledningarna till det avslutade samarbetet att varken centerpartiet eller kristdemokraterna fick plats i Gällivare kommunfullmäktige.

– Det är ju medborgarna som vill det här att döma av mandaten och jag tror inte att det kommer innebära någon större förändring för Gällivareborna, menar Berne Sehlberg som säger att den nya vänsterkoalition framförallt kommer driva gruv-, skol- och omsorgsfrågor.

Sehlberg är inte speciellt orolig för att man nu övergett moderaterna, trots den numera sittande borgerliga regeringen.

– Det behöver inte bli någon svårighet, men givetvis så har vi inte samma ingång i kanslihuset som tidigare, men det är något som vi kommun och landsting alltid får leva med, menar Sehlberg.

Socialdemokraterna fick i kommunvalet i Gällivare 19 mandat, vänsterpartiets 9 och sjukvårdspartiets 3, vilket gör att det nya vänsterstyret sammanlagt har 31 av 41 mandat i fullmäktige.

Nils Eklund, SR Norrbotten
nils.eklund@sr.se