Knarkmisstänkt i Luleå häktad

En 25-årig man från Luleå häktades på fredagen för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Det var i tisdags som flera poliser slog till mot en lägenhet på Hertsön i Luleå och grep 25-åringen. Åklagare Thomas Ennefors säger att polisen upptäckte vid tillslaget stora mängder hasch i bostaden. Det rör sig om 60 haschplantor och flera haschkakor och sammanlagt uppgår mängden till 3 kilo. Plantorna stod i krukor i ett förråd.

På fredagen hölls häktingsförhandlingar bakom stängda dörrar i Luleå tingsrätt och mannen är misstänkt för grovt narkotikabrott, eftersom gränsen för narkotikabrott på 2,5 kilo överskridits. Han är också misstänkt för grovt vapenbrott, då polisen fann en revolver eller startpistol i bostaden. Thomas Ennefors säger att om det är en startpistol och den är uppborrad så är den lika farlig som en vanlig pistol. Den ska nu undersökas närmare.

25-åringen har erkänt vapeninnehav och narkotikabrott, men inte att det är grova brott och han bestred kravet på häktning.

Tingsrätten beslutade att häkta mannen eftersom det finns risk att han annars fortsätter att begå brott och kan undanröja bevis. Dessutom är straffet för grovt narkotikabrott fängelse i två år.

Några andra personer är i dagsläget inte misstänkta för att vara inblandade i knarkhärvan.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se