Norrbottensfilm ska minska våldtäkter

Den nya svenska filmen ”Säg att du älskar mig”, inspelad i Luleå, ska hjälpa skolungdomar i Norrbotten att diskutera frågor som rör våld och sexualitet, något som ska minska antalet våldtäkter. Det hoppas Rädda barnen som tillsammans med bland annat Filmpool Nord vill inspirera skolor i länet att visa filmen för elever i årskurs nio och uppåt.

Filmen ”Säg att du älskar mig” handlar om ungdomar som testar var gränserna går mellan sex och kärlek. Den innehåller bland annat en grov våldtäktsscen, och Helena Sandlund som är programutvecklare på Rädda barnen i Norrbotten tycker att det är viktigt att diskutera de här frågorna.

– Förhoppningen är ju att det ska bli färre våldtäkter, säger hon.

Under de senaste tio åren har antalet anmälda misshandelsfall och sexualbrott ökat med 47 procent i Norrbotten, och 60 procent i hela landet. Det här är något som Helena Sandlund delvis tror beror på den ökade sexualiseringen och våldet i media.

Men även om hon tycker att filmen ”Säg att du älskar mig” bidrar till den här bilden tycker hon inte att det finns någon motsättning i att visa filmen i förebyggande syfte.

– Det här är ju verklighet också. Jag tror att många ungdomar går och tittar på den här filmen själva. Då tycker jag att det är bättre att visa den på till exempel gymnasiet och att kunna visa på bra metoder på hur man tillsammans ska kunna belysa det här, säger hon.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista