Arkiv Foto: Scanpix

Arkivens betydelse uppmärksammas

Idag är det Arkivens dag runt om i Sverige. Med denna dag vill museum uppmärksamma arkivens betydelse. I Norrbotten firas den genom aktiviteter på länsmuseet i Luleå, Bodens försvarsmuseum och Àjtte i Jokkmokk.

Idag håller arkiv runt om i Sverige öppet hus. Temat i år är mat och dryck. I Jokkmokk kan man höra berättelser om flyttsamernas gethållning på museum Ájtte, i Boden kan man gå på föreläsning om nödprovianten under andra världskriget på Försvarsmuséet, och i Luleå kan man gå till länets arkivcentrum ”Norrbottens minne”, där Hushållningssällskapet berättar om löjan.

Även på Silvermuseet i Arjeplog och Aja arkiv och bibliotek i Jokkmokk kommer att ha öppet hus på Arkivens dag. Gunilla Lundman, kommunarkivarie i Boden, tycker att det är viktigt att veta sin historia.

- Det är ju därför arkiven finns. Det är vårt kulturarv och den unika offentlighetsprincipen som vi har i det här landet, säger hon.

Kommuner, landsting, föreningar och företag har arkiv. Genom att ha arkivens dag vill man visa att människor kan ta del av många av arkiven när de studerar, forskar eller vill veta något om sin historia. Trots alla handlingar som människor sparar på sin dator idag tror Gunilla Lundman att arkiven med papper kommer att behövas i framtiden.

-Det man digitaliserar kan ju på ett sätt vara en orginalhandling men man vet ju inte hur länge det kan bevaras digitalt. Det är ingen som idag kan säga att det går att bevara någonting på en dator i tusen år, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".