Gråträsk kapell.

Ingen vinteraktivitet i Gråträsk kapell

Kapellet i Gråträsk med anor från 1640 kommer att kallställas. Det beslutade kyrkofullmäktige i Piteå Landsförsamling förra veckan. Men när och om är oklart då det saknas tillstånd från länsstyrelsen när det gäller en byggnad som skyddas av kulturminneslagen.

Piteå Landsförsamling har beslutat att sälja en rad fastigheter däribland Strömnäs kyrka. Församlingsgården i Markbygden vill de i första hand att föreningarna i Långsträsk ska ta hand om, annars blir det försäljning.

Kapellet i Gråträsk planeras att kallställas vilket innebär att det under sommarhalvåret kommer det att vara aktivitet i kapellet.

Kapellet har anor sedan 1640 och kapellet som finns nu invigdes 1934 vilket innebär att det är skyddat av kulturminneslagen. Byggnader som tillkommit före år 1940 får inte ändras på något väsentligt sätt utan tillstånd av länsstyrelsen. Ett sådant tillstånd har inte fåtts enligt kontraktsprost Peder Jonsson.

Kallställningen av kapellet är inte populärt i Gråtträsk enligt kyrkvärden Sixten Lövgren.

-De tycker inte något bra om det förstås, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".