1 av 2
Allmänheten kan tipsa om rattfyllerister.
2 av 2
Lage Wuotilainen.

Ny tipstelefon ska stoppa rattfyllerister

Med hjälp av en tipstelefon vill polisen i Kiruna stoppa fler rattfyllerister ute på vägarna. Telefonnumret går direkt till ett befäl på polisstationen och de hoppas få samtal både i akuta fall och samtal där invånare berättar om de som brukar köra rattfulla.

Polisen i Kiruna tar ett nytt grepp för att få fast rattfyllerister. En tipstelefon med ett nummer som går direkt till ett befäl på polisstationen i Kiruna. Polisen vill veta om tipsinflödet ökar med en direktkontakt.

– Vi får ibland höra från allmänheten att det är svårt att få tag på polisen. Nu hoppas vi på fler och snabbare tips så att vi snabbt kan stoppa rattfyllon, säger närpolischef Lage Woutilainen.

Om man är ute i trafiken och misstänker att till exempel bilen framför har en berusad förare är det nödnumret 112 man ska ringa - något som vakthavande befäl vid polisen i Luleå vet att många inte känner till.

I Kiruna går det att ringa direkt till tipstelefonen både i akuta fall och även ifall man vet någon som brukar köra rattfull.

Lage Woutilainen säger att polisen i Kiruna har jobbat mycket med trafikkontroller i år. Man har tagit runt 75 rattfyllerister hittills jämfört med 63 under hela förra året.

När man ska tipsa polisen är det bra att uppge registrerings-nummer och färdriktning.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista