Upphandlar illegal trafikutbildning

Länsarbetsnämnden köper utbildning av företag med illegal verksamhet

Länsarbetsnämnden har köpt upp utbildningar för 8,8 miljoner kronor av illegal trafikskola. Yrkesakademin är inte godkänd att bedriva trafikutbildningar för tung trafik menar Vägverket.

Länsarbetsnämnden har bara i år köpt över tusen utbildningsveckor av Yrkesakademin, något som motsvarar 8,8 miljoner kronor i pengar. STR, Sveriges trafikskolors riksförbund, är starkt kritiskt mot länsarbetsnämndens uppköp och menar det är osund konkurrens.

– Det är staten som förmedlar pengar till någon som inte har rätt att utföra dessa utbildningar, säger Christer Ekbom, representant STR i Norrbotten.

Yrkesakademin, som idag säljer trafikutbildningar för tung trafik till länsarbetsnämnden, omsätter årligen 150 miljoner kronor.

I länet driver de trafikskola i Gällivare och Kalix där sammanlagt 104 elever har gått i år.

Enligt lagen om trafikskolor får bara utbildare som är godkänd av Vägverket bedriva trafikutbildning, någon sådan godkänning har de inte. Ytterligare krav är att det ska finnas godkända utbildningsledare och chefer, inte heller det har de kunnat visa papper på.

Yrkesakademin menar själv att de bedriver utbildning via gymnasieskolan Lärarcentrum i Avesta, men rekommendationer från Skolverket säger att dessa utbildningar ska hålla sig inom respektive kommun.

Polisen i både Luleå och Kalix har stoppat Yrkesakademin under pågående utbildning, men de har inte vid något av tillfällena kunnat visa upp tillstånd att bedriva trafikskola, inte heller något som styrker att de arbetar via en gymnasieskola.

Ärendet är överlämnat till åklagaren i Haparanda.

Maria Lindgren, SR Norrbotten
maria.a.lindgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista