1 av 3
Rallare vid gränsen 1902.
2 av 3
Rafael Edholm, skåde-spelare i filmen Svarta björn.
3 av 3
Björn Olovsson är med.

Filmkulisser blir rallarsamhälle för turister

Filmteamet bakom filmen Svarta björn, som ska spelas in i Kiruna, planerar att låta kulisserna vara kvar och bygga ut dem till en upplevelseattraktion. Tanken är att turister ska kunna bo i ett rallarläger och lära sig något om hur det var att bygga Malmbanan.

Filmen om rallarkockan Svarta björn kommer att börja spelas in om ungefär ett år. Någonstans mellan Abisko och Riksgränen kommer ett rallarläger från förra sekelskiftet att byggas upp.

Filmproducenten Göran Lindström hoppas är att någon lokal företagare vill hjälpa till att utveckla kulisserna till en turistmagnet.

– Vi lägger ner väldigt stora pengar på att bygga upp olika miljöer. Istället för att bränna upp dem kan man låta de pengarna bli en grundinvestering för något som blir bestående.

När filminspelningen är klar skulle det behövas ungefär ett år för att bygga om det hela för turister.

– Här skulle man få till dels en del av historien, bo i ett rallarläger och leva under de premisserna man hade då, och vara med och bygga en bit av rälsen. Turismen går allt mer mot att vi vill uppleva och medverka, säger Göran Lindström.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten
magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".