Bakterier ska utvinna metall

Inom fem år hoppas gruvföretaget Boliden kunna använda bakterier för att utvinna metaller. Det handlar om biolakning där bakterierna hjälper till att frigöra metaller från komplexa eller guldrika malmer som den i Aitik. Metoden är miljövänligare än vanliga smältverk.

– Vi försöker nyttja naturligt förekommande bakterier som har en förmåga att med hjälp av luft occidera mineraler och göra dem vattenlösliga. Sedan kan vi plocka ut metallerna ur den här laklösnignen, säger Jan-Erik Sundqvist, utvecklingsingenjör vid Boliden Mineral.

I slutet av 1990-talet startades ett EU-pojekt där planen var att bygga en demonstrationsanläggning för biolakning i Boliden. Bakom projektet fanns en mängd europeiska företag och organistaioner, och notan på 300 miljoner skulle delvis finansieras med EU-medel. Men när det kom till skarpt läge saknades en del pengar.

Sedan 2004 är projektet igång igen, nu under namnet Biomine. Bakom finns fortfarande stora delar av den europeiska gruvindustrin,och Boliden är ett av de europeiska gruvföretag som aktivt utvecklar tekniken.

Biolakning lämpar sig bäst för mindre fyndigheter, eller komplexa och guldrika malmer. Enligt Boliden ska den här tekniken vara ett komplement till smältverken men det finns stora miljömässiga fördelar jämfört med processen i ett smältverk.

– Ur stoft- och gassynpunkt är det en väldigt stor fördel. Det här kan ligga i direkt anslutning tll gruvan, så det ska vara som en online-process. Man minskar transporter och även avfallshantering, säger Jan-Erik Sundqvist.

Magnus Bergner, SR Västerbotten
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".