Länsarbetsnämnden avvaktar rättslig prövning

Trots flera polisanmälningar och att Vägverket klassat Yrkesakademins trafikutbildning som illegal anser inte Länsarbetsnämnden att att det är fel att upphandla den utbildningen. De kommer därför att fortsätta köpa tjänster av Yrkesakademin, fram till en eventuellt fällande dom i tingsrätten.

För närvarande går 56 personer i länet på yrkesakademins förarutbildning för tung trafik. Under 2006 har 48 personer hunnit avsluta sin utbildning, så totalt rör det sig om 104 personer. I pengar motsvarar det 8,8 miljoner kronor. I det priset är inte elevernas reseersättningen medräknat. Många pendlar eftersom utbildningarna bedrivs i Gällivare och Kalix.

Ett flertal polisanmälningar har gjorts mot Yrkesakademin och utredningen ligger i dag hos åklagaren i Haparanda, men länsarbetsnämnden menar att varken det, eller att Vägverket klassat verksamheten som illegal, räcker för att de ska stoppa upphandlingen av utbildningen. De avvaktar först en eventuellt fällande dom mot Yreksakademin.

Vägverket har tidigare gått ut med att verksamheten är illegal eftersom Yrekseakademin inte har något tillstånd att bedriva trafikubildning för tung trafik. Polisen har också stoppat de ett flertal gånger, men Länsarbetsnämnden kommer alltså att fortsätta köpa tjänster av Yrkesakademin.

- Vi bevakar det som händer, säger Eva Lindh-Pernheim biträdande direktör på länsarbetsnämnden .

På informationsavdelningen upplyser dom att Yrkeakademim kan erbjuda halva priset jämfört med andra godkända utbildare i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".