Protest mot skolnedläggning i Boden.

Protest mot skolnedläggning i Boden

Sex skolor i Boden hotas av nedläggning och orsaken är att elevantalet minskar. På måndagen offentliggjorde skolförvaltningen sitt förslag för Barn- och utbildningsnämnden. Men förslaget möttes av protester från ett tiotal berörda föräldrar.

Enligt administrative chefen Lena Ek blir det drygt 1 200 färre grundskolelever till år 2010. Det motsvarar sex skolor och just det antalet gäller för hur många skolor som ska bort, om politikerna tar det beslutet. Det gäller skolorna i Svartlå, Skogså och Vittjärv samt Centralskolan och Tallboskolan, alla från nästa höst, plus Svartbjörnsskolan från 2009. Tallboskolan, som har asylsökande barn, får nya lokaler.

Men föräldrar i Skogså med omnejd protesterade hos skolpolitikerna och sa att att skolan är kärnan i norrbyarna. Skolan betyder så mycket, sa de.

Nu ska förslaget ut på remiss och den 14 december tar Barn- och utbildningsnämnden det slutgiltiga beslutet. Rigmor Åström (m) tillträder som nämndsordförande från årsskiftet och hon räknar med att det blir färre skolor på grund av det vikande elevantalet, men vilka skolor det blir säger hon inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".