Granater bärgas

Försvarsmakten ska bärga granaterna som finns i sjön Ala Lombolo i centrala Kiruna. Beslutet kommer som följd av att Norrbottens mest förorenade sjö, med över 200 kilo kvicksilver i sig, överhuvudtaget ska kunna saneras.

På sjön Ala Lombolos botten ligger omkring 170-200 lådor med instabila granater som försvaret dumpade på 1950-talet. De omöjliggör i dagsläget en sanering av sjön som också innehåller 200 kilo kvicksilver.

– Vi gör det för att sjön ska kunna saneras och därför bör vi ta upp den instabila ammunitionen, säger Carl-Johan Hedberg som är projektledare på försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Försvaret lokaliserade för en månad sedan var i sjön granaterna finns vilket gör en bärgning möjlig, men det dröjer förmodligen ett till två år innan bärgningsarbetet kan komma igång tror försvarsmakten.

På 1990-talet plockade försvarsmakten upp ammunition ur en sjö på Gotland i en liknande operation, vilket dem kommer ha nytta av i Kiruna.

– Vi har erfarenheter av den operationen som gjordes på Gottland, och vi kommer agera ganska lika i Kiruna där vi förmodligen kommer använda någon slags fjärrstyrd gripklo som förmodligen är det bästa och säkraste alternativet, säger Carl-Johan Hedberg.

Nils Eklund, SR Norrbotten
nils.eklund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".