Kvällsöppen barnomsorg i Arvidsjaur

Förändringar i näringslivet har gjort att det ställts nya krav på barnomsorgen. Det är framför allt de många nyetableringarna som gjort att efterfrågan på barnomsorg på kvällstid ökat. Från årsskiftet kommer därför Arvidsjaurs kommun att, på försök, erbjuda barnomsorg även under kvällstid. Visar det sig att behovet är stort kommer kvällsöppet på dagis att permanentas efter försöksåret.

Det är från kommande årsskifte som föräldrar till barn som i åldrarna 1-12 år kommer att kunna erbjudas barnomsorg till halv elva på kvällarna. Kvällsöppen barnomsorg kommer i första hand att vara på försök ett år. Finns det en stor efterfrågan kommer barnomsorg på kvällstid att permanentas.

– Behov av barnomsorg på kvällstid har funnits sedan tidigare, men det är de stora förändringarna i näringslivet i kommunen som varit avgörande för att kommunen nu väljer att inför det på försök. Den utökade biltestverksamheten och nyetableringarna på Ams och Försäkringskassan har gjort att efterfrågan på den här typen av barnomsorg ökat, säger Maria Lavander, samordnare på barn- och ungdom på Arvidsjaurs kommun.

Att kommunen väljer att ha kvällsöppet, i stället för att ha öppet dygnet runt är en kostnadsfråga. Enligt Maria Lavander blir det frågan om betydligt ökade kostnader om man skulle ha öppet även under nätterna.

Ulf Larsson, SR Norrbotten
ulf.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".