Marica Sandström håller i träningen.

Yrkesdansare kan träna i Luleå

Danscentrum Nord har gett ett bidrag så att professionella dansare under en månad ska kunna hålla igång formen i Luleå. Enligt dansarna gör detta att fler kan hålla sig kvar inom länet och bidra till Norrbottens kultur.

Projektet som är igång ska pågå under en månad. Varje vardagsförmiddag erbjuds yrkesdansare i länet att träna för att hålla sig i bra form mellan olika jobb. Det finns ungefär tolv professionella dansare i Norrbotten och de hoppas att den dagliga träningen blir permanent.

– Ja, här uppe i Norrland har det inte funnits tidigare vilket gör att man bara kan komma hit och jobba en kortare tid och sedan måste man åka igen eftersom det inte finns möjlighet att träna, säger Marina Paalovara som är yrkesdansare och en av initiativtagarna till projektet.

Daglig träning säger hon är nödvändig för att en professionell dansare ska kunna hålla sig i form mellan olika jobb. En av lärarna, Marica Sandström, menar att det här bara är början och att Luleå kan bli ett säte för yrkesdansare i Sverige framöver.

Ida Gustafsson, SR Norrbotten
ida.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".