Tvist om gatljus fortsätter

Tvisten om det släckta gatljuset i Övertorneå och Haparanda fortsätter. I dag kom marknadsdomstolens beslut att de inte kan tvinga Ekfors kraft att tända genom ett tillfälligt beslut. Michael Lettius från advokatfirman Glimstedts representerar kommunerna och förklarar varför det inte blev något beslut idag.

- Just nu finns det inte tillräckliga skäl för ett interremistiskt beslut, säger han.

De frågor som marknadsdomstolen hade att ta ställning till var om kommunerna Övertorneå och Haparanda kunde räknas som företag och om det gick att tvinga Ekfors kraft till att tända gatljuset.

I den ena frågan kan man säga att kommunerna vann, de räknas som företag. Därför kommer marknadsdomstolen att driva ärendet viadare.

I frågan om Marknadsdomstolen kunde tvinga Ekfors kraft att tända och om de inte gjorde det ge ett vite på 4 miljoner kronor per vecka blev det inget interremisstiskt beslut som kommunernas företrädare ville. Domstolen var oenig och ordförandens röst vägde tyngst vilket innebär att nåt tillfälligt beslut blev det inte och frågan ska tas upp i en ordinarie förhandling, men med förtur. Men när den bli och när detta beslut kan komma ligger lång borta.

- Det vågar jag inte spekulera om. Det är Marknadsdomstolens sak att sätta ut och de har ju ett rätt späckat schema. Vad man kan hoppas på är att det sätts ut tidigt efter årsskiftet eller i vår, säger Michael Lettius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".