Miljonskuld ska betalas av bostadsbolag

Bostadsbolaget Topbostäder i Gällivare ska betala 15 miljoner till kommunen. Det är en del av kommunens skuld till bostadsdelegationen på 40 miljoner kronor.

Det kommunala bostadsbolaget Topbostäder i Gällivare ska betala 15 miljoner kronor till kommunens stora kassa. Det är en del av kommunens skuld till statens bostadsdelegation på 40 miljoner kronor. Beslutet togs i en oenig kommunstyrelse i veckan.

-Nu i måndags tog kommunstyrelsen ett beslut att motsvarande belopp som Topbostäder har undanlagt för framtida rivningar vill vi att de återbetalar lånet till kommunen med ungefär 15 miljoner kronor, säger Tommy Nyström.

Statens krav var att betala skulden eller riva ytterligare 285 lägenheter. Nu är skulden betald och Tommy Nyström tror inte att hyresgästerna i Topbostäder kommer att drabbas av hyreshöjningar på grund av beslutet.

-Jag vet inte hur Topbostäder går till väga, men jag är inte så säker på att det behöver beslasta dem. Men det är alltså pengar som är undanlagda för framtid rivningar så det bör inte belasta hyresgästerna, säger Tommy Nyström.

Han tycker att det är en rättvis lösning att inte Topbostäder ska tvingas betala hela skulden på 40 miljoner kronor till bostadsdelegationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".