Lage Wuotilainen.

Kiruna förlorar poliser

Polisen i Kiruna har blivit av med en femtedel av poliserna som jobbar ute på fältet. Orsaken är att sju poliser har sökt sig till jobb på Rikspolisstyrelsens nya avdelning för hastighetsövervakning.

Sen i våras har poliserna en efter en lämnat polisstationen för att istället jobba med de nya automatiska hastighetskamerorna på Rikspolisstyrelsen i Kiruna.

Totalt har sju poliser slutat - sex som haft yttre tjänst och en utredare. De flesta har tagit tjänstledigt under tre år.

Men närpolischefen Lage Woutilainen anser inte att manfallet får några konsekvenser.

- Genom att prioritera hårdare och förändra vår planering så gör vi fortfarande ett bra jobb. Jag tror inte att Kirunaborna märkt att vi blivit färre, vi är fortfarande fyra poliser ute varje helgnatt.

Var ni för många poliser tidigare?

- Nej, det var vi inte. Men eftersom så många gick över till Rikspolisstyrelsen på kort tid har vi fått göra en annorlunda planering.

Sökandet efter nya poliser är igång.

- Men det finns inga arbetslösa poliser i Sverige, säger Lage Woutilainen.

Behöver ni ersättare nu när ni lagt om planeringen och blivit effektivare?

- Ja, det är klart att man behöver personal, för några år framåt i tiden är det många som ska gå i pension i Kiruna.

Inte heller den fackliga företrädaren vid polisen i Kiruna, Jörgen Stridsman, ser några större problem med att de tappat sju kollegor. Bland annat eftersom det är klart att två nya poliser kommer till Kiruna i början av nästa år och ytterligare en kommer i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".