Protestmöte mot sämre a-kassa

Protest mot sämre a-kassa

Regeringens försämringar av arbetslöshetsförsäkringen riskerar medföra att arbetslösa i Norrbotten måste vända sig till socialen eller flytta söderut. Det säger LO-distriktets ordförande Lena Israelsson i samband med ett protestmöte med ett femtital personer i Luleå på fredagen.

Lena Israelsson tror inte att försämringarna leder till fler fasta jobb, som regeringen säger.

- Det har ju inte heller visat sig. Jag tror inte att man kan göra på detta sätt. Det har vi sagt under hela valrörelsen, säger hon.

Vid mötet i Luleå, som ordnades av LO och socialdemokraterna, deltog ordföranden i Fastighetsanställdas förbund Hans Öhlund och han sa att regeringen förstör medlemmarnas a-kassa, som de avstått lön till. Förslaget är skamligt, sa han.

Enligt Lena Israelsson kan det nu bli så att arbetslösa vänder sig till socialen för att klara sig.

- Risken finns, eftersom det sägs att arbetslösa inte får någon ersättning efter 300 dagar. Var ska man då hämta sin ersättning om inte från det sociala? Försämringarna kan också leda till att folk flyttar söderut, säger hon.

- Men det är ju svårt för många att flytta, eftersom de har hus och barn med en tryggad tillvaro i Norrbotten. Men har man inget jobb är man så illa tvungen, säger Lena Israelsson och kräver att regeringen inte rör a-kassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".