Älvsbyhus hotas av vite

Vite om 500 000 kronor hotar Älvsbyhus efter att marknadsdomstolen beslutat att bolaget inte får fortsätta att använda villkor vid försäljning som missgynnar konsumenten.

Marknadsdomstolen förbjuder Älvsbyhus att vid försäljning av småhus använda avtalsvillkor som lyder: ”besiktning sker mot av Älvsbyhus uppsatta standardutförande och toleranser” och ”besiktningsmannen är anställd hos entreprenören” eller liknande villkor. Om företaget fortsätter att använda dessa villkoren väntar ett vite på en halv miljon kronor.

Det första villkoret kritiseras därför att konsumenterna inte kan veta om Älvsbyhus standard följer byggnormen eller inte. Marknadsdomstolen finner visserligen inte skäl att ifrågasätta att Älvsbyhus följer gällande regler, men om man i något fall inte gör det skulle det kunna leda till avsevärda nackdelar för konsumenten, konstaterar domstolen.

Det andra villkoret faller på att en besiktningsman ska utföra sitt uppdrag med opartiskhet och självständighet. I det fallet har Älvsbyhus redan ändrat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".