Mary Rosenfors, miljöinspektör vid Kiruna kommun. Foto: Magdalena Martinsson

Oklart om föroreningar i det nya Kiruna

Det är än så länge okänt hur mycket föroreningar och damm som sprids till området dit Kirunas centrum ska flyttas.

Om en månad ska kommunfullmäktige i Kiruna fatta flytt-beslutet, det finns två alternativ, och de styrande politikerna vill ha centrum vid stadsberget Luossavaara i nordväst.

Mary Rosenfors, miljöinspektör vid Kiruna kommun, var i våras ute och tittade på snön och kunde med blotta ögat konstatera att det var mest smuts vid just Luossavaara.

- Jämförelsevis var snön betydligt vitare i det östra området. Vi drog slutsatsen att man behöver göra mätningar för att belägga eventuella skillnader. Risken är annars att man får en sämre miljö än i dagens centrum, säger Mary Rosenfors.

Vid Luossavaara har man utsikt mot LKABs industriområde. Det man vet idag om hur föroreningarna sprider sig bygger på beräkningar som bolaget gjort inför byggandet av det nya pelletsverket.

- I de beräkningarna ser det ut som att det största nedfallet och de högsta halterna är mot nuvarande centrum. Men beräkningarna är teoretiska. De baserar sig på vind-data från flygplatsen, säger Mary Rosenfors.

I december kommer kommunen att börja mäta hur mycket kvävedioxid och damm som hamnar i områdena kring Luossavaara och även vid det andra flyttalternativet vid gamla jägarskoleområdet.

- Det som kallas för damm kan vara stoft från öppna gråbergshögar och det kan också komma från pelletstillverkningen, säger Mary Rosenfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".