1 av 2
Anders Olofsson, vd för Rolfs såg i Kalix.
2 av 2
Brist på talltimmer i Norrbotten.

Brist på tall hotar sågverksindustrin

Bristen på talltimmer hotar sågverksindustrin i Norrbotten. Det menar sågverk i länet som får allt svårare att klara av den stora efterfrågan som finns idag.

Sågverken i Norrbotten producerar mycket just nu och speciellt är det den norrländska tallen som efterfrågas. Men den är nu en bristvara och sågverken får betala allt mer för timret och därmed tjänar de inte lika mycket som tidigare och tvingas anpassa sin verksamhet därefter.

-Ja, om vi inte får tag på råvaror så är vi för många som producerar. Det är den krassa verkligheten, säger Anders Olofsson, vd för Rolfs såg i Kalix.

Flera av sågverken i länet importerar tall från Finland och Ryssland. Men efter nya lagar om avverkning i Finland och insatta strafftullar i Ryssland blir det dyrare att få sitt timmer därifrån. På Sågab, sågverken i Norrlands branschorganisation, är man medveten om problemet.

-Det vi gör är att delta i debatten kring de frågor som påverkar utbudet och möjligheten att ta ut timmer ur skogarna, säger Anders Ringsell, vd för Sågab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".