Skogsägare kan motverka tallbristen

En ökad produktion av skog behövs för att sågverken ska klara av det tallbehov som finns idag. Det säger Anders Ringsell, vd för sågverkens branschorganisation i Norrland.

Anders Ringsell menar att skogsägare är medvetna om problemet och att de diskuterar sinsemellan om att öka sin produktion. Men han menar också att det nu måste gå från snack till verkstad för att rädda sågverksindustrin.

På Skogstyrelsen region Nords årliga konferens i Skellefteå nyligen talades det mycket om att skogen kan ge mycket mer. Representanter från skogsnäringen i Norrbotten och Västerbotten var samlad. De påpekade att det finns ett ökat behov idag såväl från sågverk- och massaindustrin som från energiindustin.

Anders Ringsell som representerar sågverksindustrin vill se att det som sas på konferensen blir verklighet nu så att tallbristen försvinner men även av andra anledningar.

– Dels för att våra industrier ska känna en trygghet i att investera för framtiden men även för den här klimatfrågan som är synnerligen aktuell även på den allmänna opinionens läppar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".