Katri Linna.

DO starkt kritisk till utredningar som rör samers rättigheter

Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, är starkt kritisk till två utredningar som berör samer. Det gäller jakt- och fiskerättsutredningen samt utredningen om samernas sedvanemarker.

- Svenska statens hantering av samefrågan har redan utvecklats till en internationell pinsamhet. Svaren i de två utredningarna förstärker den känslan ytterligare, säger DO Katri Linna.

Till skillnad från utredningarna anser DO att samerna har ensamrätt till jakt och fiske på i alla fall den statliga marken ovanför odlingsgränsen och på renbetesfjällen. Därför skulle utredningarna ha utgått från ett erkännande av de samiska rättigheterna, säger Katri Linna

- Perspektivet i utredningarna är helt felaktigt. Man ställer också samernas rättigheter mot andra rättigheter på ett sätt som är helt otillbörligt jämfört med de förpliktelser som folkrätten ställer på Sverige, säger hon.

Vad gäller utredningen om samernas sedvanemarker så menar DO att det är fel att enbart utgå från majoritetsbefolkningens dokumentation istället för att även använda sig av arkologiska fynd som man gjort i exempelvis Canada

DO skriver också att Sverige snarast bör ansluta sig till ILO konventionen 169 om urfolks rättigheter och Katri Linna hoppas att regeringen tar till sig kritken.

- Jag hoppas att vårt remissvar väcker upp regeringen. Det är staten som bär ansvaret för att konflikter uppstår i området eftersom man inte har förmått att ta sig an problemen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".