Lars Gunnar Pettersson, tävlingschef för världscupen i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg

Tusentals besökare på världscuppremiär

Världscuppremiären i längdskidåkning i Gällivare sågs av 10 000 åskådare på plats under helgen. Det var bättre än väntat säger tävlingschefen Lars-Gunnar Pettersson.

Under helgen har 10 000 åskådare sett världscuppremiären i längdskidåkning i Gällivare. Dessutom var det upp till 100 miljoner tv-tittare som såg tävlingarna i sina tv-apparater.

– I vårt drömscenario sa vi att det skulle komma 3 000-5 000 människor per tävlingsdag och nu har vi en bit över 10 000 åskådare. Det är en femetta, säger tävlingschefen Lars-Gunnar Pettersson som är mer än nöjd med arrangemanget.

Internationella skidsportförbundet har förklarat sig mycket nöjda med vad som har visats av tävlingarna från Gällivare.

Enligt Lars Gunnar Pettersson så är det helt klart att Gällivare får anordna världcuppremiären i längdskidåkning även 2008.

– Vad som händer 2010 och 2012 det är någonting som FIS kommer att ta beslut om här under våren eller sommaren.

Lars-Gunnar Pettersson tycker att Charlotte Kallas sjundeplats är en idrottshistorisk händelse som har skett här i Gällivare.

– Jag har också träffat många människor som tycker att det är kul att vi i Gällivare får vara med om det här. Oj, det är bomull för mig själv att höra, det är en härlig känsla, säger Lars-Gunnar Pettersson.

Även på Tomtespelen var det trångt på åskådarplats. Tomtar från nio olika länder tävlade i grötätning, skorstensklättring, sparkåkning och publikfavoriten renrace.

Elisabeth Landb, arrangör av Tomtespelen är mycket nöjd.

– Folk tyckte att det var trångt och det betyder väl att det var mycket folk, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".