Hundratals lurade i bedrägerihärva

Idag avslutas rättegången mot fyra män som står åtalade för grovt bedrägeri, samt medhjälp till bedrägeri. Männen, som alla är från Norrbotten, har enligt åklagare lurat flera hundra människor att köpa falska varor för 700 000 kronor på säljsajten Blocket på Internet.

Det var mellan oktober 2004 till och med maj 2005 som brotten ska ha begåtts genom att de åtalade männen lade ut falska annonser om bland annat billiga datorer, snöskotrar och plattskärmar på säljsatjten Blocket på Internet. De ska även ha haft personer som agerade handläggare och telefonröst vid själva försäljningen.

Tre män står nu åtalade för att vara huvudmän i den här historen som beteckans som en grov bedrägerihärva där de lurat 300 personer på sammanlagt 726 000 kronor.

Ytterligare en man står åtalad för medhjälp till bedrägerier.

Rättegången har pågått sedan i tisdags förra veckan och i dag (tisdag) avslutas förhandlingarna i tinget med yrkanden från åklagare och advokat.

Enligt åklagare Karin Hansson så handlar det om väldigt organiserad brottslighet och hon tror att de åtalade huvudmännen får fängelsestraff. Åklagaren anser även att de drabbade ska få skadestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".