1 av 2
Överbefälhavare Håkan Syrén är kritisk.
2 av 2
Norrbottens regemente, Boden

Kvinnor i försvaret trakasseras

Det förekommer fortfarande mobbning och sexuella trakasserier mot kvinnliga värnpliktiga, trots att kvinnor funnits i försvaret sedan 1980-talet. Några uppgifter om antalet fall i Norrbotten finns inte, men överbefälhavaren Håkan Syrén, som besökte Bodens garnison på tisdagen, är kritisk.

– Jag ser mycket allvarligt på detta samhällsproblem, som också finns i försvaret. Det har förekommit under lång tid och vi har gjort insatser för att förbättra situationen, men mycket återstår. Den främsta åtgärden är utbildning och att få fler kvinnor till försvaret. Vi måste få en jämnare könsfördelning så att vi kommer ifrån dessa dumheter, säger ÖB.

Värnpliktsrådets avgående ordförande Ylva Forsberg säger att mobbning och trakasserier är vardag för kvinnliga soldater och ett sätt att minska de är fler kvinnor i försvaret.

Chefen för I 19 i Boden Jan Mörtlund känner inte till några fall på hans regemente.

– Det finns alltid en risk att det inträffar. Om det inträffar ska vi naturligtvis agera, men det viktigaste är att vi fortsätter vårt arbete med en gemensam värdegrund och jobba med personalens attityder, säger han.

Inte heller chefen för A 9 Torbjörn Larsson känner till några fall av mobbning och sexuella trakasserier.

– Jag kan inte peka direkt på att det förekommer hos oss, men jag vore naiv om jag trodde att det inte förekommer, säger han.

Niklas Jälén, SR Norrbotten
niklas.jalen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".