Fuglesang fotar norrsken från rymden

Om drygt två veckor ska astronauten Christer Fuglesang enligt planerna skjutas upp med rymdfärja till den internationella rymdstationen och bli den förste svensken i rymden. Uppifrån rymden kommer han att fotografera norrsken till institutet för rymdfysik.

När Christer Fuglesang har gjort sina två rymdpromenader, ungefär 40 mil ovanför jordytan, är det dags för honom att rikta kameran mot norra Sverige, och fånga norrsken.

Samtidigt kommer forskarna vid institutet för rymdfysik att ta bilder underifrån med sina norrskenskameror som finns runt om i Kiruna kommun och även i Gällivare och Norge.

- Vi vet inte riktigt vad vi kommer att ha för nytta av bilderna. Men det är väldigt roligt att se norrskenet från rymden eftersom man får ett annat helt annat perspektiv på det, säger Ingrid Sandahl, professor i rymdfysik vid Institutet för rymdfysik i Kiruna.

Det främsta de kommer att göra är enligt henne att visa människor som bor häruppe hur norrskenet ovanför våra huvuden ser ut däruppifrån.

- Man kan se att norrskenet ligger ordentligt högt ovanför jordytan och så ser man ofta skillnaden mellan färgerna. De översta strålarna är vackert röda och längre ner är de ljusstarka och gröna, säger Ingrid Sandahl.

Det var den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa som tog initiativet till samarbetet. Huruvida det kommer att bidra med något vetenskapligt lärande vet hon inte.

- Vi tyckte att det skulle vara en skojig grej att prova, säger Ingrid Sandahl.