Bodenföretag forskar om hälsa

Forsknings- och utbildningscentret Winternet för hälsa i arbetsliv och idrott har fått nya ägare och på tisdagen invigdes det. Centret finns i Boden och forskar bland annat om hur idrottsmän kan bli bättre och hur brandmän kan utföra sitt arbete säkrare.

Winternet tillhörde tidigare Luleå tekniska universitet som ville flytta verksamheten till Luleå. Så blev det dock inte och centret har nu tagits över av Landstinget, Bodens kommun och Norrbottens handelskammare. Verksamhetschef Mats Engström anser att de har aktuella satsningar.

- Vi har byggt upp en verksamhet, som tillhör en av de mest dagsaktuella frågorna, som finns i samhället idag, nämligen att man ska vara hälsosam, oavsett om det gäller idrott, friskvård eller olika arbetsplatser. Vi ligger i forskningens framkant. Vi har till exempel tagit fram tester för arbete i räddningstjänsten. Andra kunder är Luleå Hockey och Gällivare Skidgymnasium, säger han.

Centret är unikt men Kalmar universitet utreder en liknande verksamhet. Idag arbetar åtta personer på Winternet men det kan bli fler framöver.